Rule of Thirds - Pravilo trećine

Go down

Rule of Thirds - Pravilo trećine

Post by (c)micy on Sun Oct 02, 2011 12:54 am

Šta je pravilo trećine?
-Pravilo trećine podrazumeva mentalnu podelu svoje slike preko 2 horizontalne linije i 2 vertikalne linije, kao što je prikazano u nastavku. Zatim položaj važne elemente u sceni u tom pravcu , ili na mestima gde se sastanu.

Mreža pravila trećine. Važni elementi (šupa,granica između zemlje istabala) su pozicionirani na liniji i na raskrsnicama. Slika Martin Gommel .

Ideja je da vam se prikaže da je sastav prijatniji za oko i izgleda prirodnije nego onaj u kojoj je predmet pravo postavljen u sredini kadra. Takođe, vas podstiče da kreativno koristite prostor,područja prazna oko predmeta.

Kako koristiti pravilo trećine?
-Kada kadririrate fotografije, zamislite podelu kao gore. Razmislite o tome koji elementi fotografije su najvažniji , i pokušajte da ih pozicija na ili blizu linije i ukrštanja mreže. Oni ne moraju da budu savršeno postavljeni dokle god si blizu.


Horizont i glavni predmet na ovoj fotografiji su pozicionirani u blizini linije ili ukrštanja ostvaruju maksimalni uticaj. Slika od K Praslowicz .

Možda ćete morati da se krećete da bi dobili najbolju kompoziciju. Ovo vas tera da razmislite pažljivije , pa je dobra navika da se razmišlja o tome da li koristite pravilo trećina ili ne.
Da bismo vam pomogli, neke kamere imaju podešavanje koje aktivira mrežu pravila trećine na fotografiji. Ovo uklanja svo nagađanje i pomaže vam da dobijete pozicioniranje još tačnije .

Primeri u slikama

Upotreba Softvera za uređivanje
-Možete lako da primenite pravilo trećina postojećih fotografija koristeći programe. Ovo vam omogućava da premestite važne teme na slici , pomerajući ih u više zadovoljavajuće pozicije.


Da bismo vam pomogli , programi kao što su Photoshop i Lightroom imaju opciju "crop guide overlays" koji uključuju vladavinu opcije trećine. Ovo stavlja mrežu pravila trećine na vrh svoje slike, što vam omogućava da dobijete mesto za pozicioniranje.

Kršenje pravila
-Kao i kod svih pravila (barem u fotografiji ), pravilo trećine ne važi u svakoj situaciji, a ponekad i razbijanje može da dovede do mnogo upadljivih , zanimljivijih fotografija. Eksperiment i test iz različitih kompozicija, čak i ako odu protiv "pravila" koje ste naučili.
Ipak, naučite da koristite pravilo trećina efikasno pre nego što pokušate da ga polomite - na taj način možete biti sigurni da to činite da bi dobili bolji sastav.
avatar
(c)micy
Administrator
Administrator

Broj poruka : 104
Novac : 212
Datum upisa : 2011-09-06
Godina : 20

View user profile http://world-of-photography.forumsr.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum